Bron Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voorburg is een stad en voormalige gemeente in Zuid-Holland die op 1 januari 2002 fuseerde met Leidschendam tot de huidige gemeente Leidschendam-Voorburg. Voorburg is gelegen aan het Rijn-Schiekanaal (ook Vliet genoemd) en grenst aan Den Haag, Rijswijk en (binnen de eigen gemeente) aan Leidschendam. Hoewel Voorburg geheel is vastgegroeid aan Den Haag heeft het een oude dorpskern en een eigen geschiedenis. Voorburg is geheel verstedelijkt. Binnen de grotere gemeente Leidschendam-Voorburg zijn nog wel landelijke gebieden.

Voorburg is een Nederlandse stad en voormalige gemeente in het westelijk deel van de provincie Zuid-Holland, Nederland. Samen met Leidschendam en Stompwijk maakt het de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het heeft een bevolking van ongeveer 39.000 inwoners en wordt beschouwd als de oudste stad van Nederland. In 1988 vierde de  stad haar 2000-jarig bestaan.

In 2002 werden de steden van Leidschendam en Voorburg samengevoegd onder de nieuwe naam van de stad "Leidschendam-Voorburg". Gelegen aan de stad Den Haag wordt het vaak beschouwd als een van de voorsteden.

Voorburg ligt op een oude duinenrij of strandwal die parallel loopt aan de Noordzeekust en waar al sinds ca. 2700 v.Chr. mensen wonen, zo blijkt uit archeologische vondsten. Bewoning is ook aangetoond in de Bronstijd en de Late IJzertijd, de periode voor en tijdens de Romeinse overheersing. In 1988 werd de tweeduizendjarige historie van Voorburg gevierd.

Voorburg, de dichtstbevolkte van de drie steden in de gemeente, heeft zijn wortels in de 2e eeuw, toen een plaatselijke civiele schikking stadsrechten kreeg van de Romeinen en bekend werd als Forum Hadriani. Het was gelegen langs het Kanaal van Corbulo, een verbindingskanaal tussen Rijn en Maas die in 47 C.E. gegraven werd door de Romeinse generaal Corbulo. Deze waterweg is nu bekend als het Rijn-Schiekanaal (beter bekend als de Vliet) en nog steeds een dominant kenmerk van de huidige gemeente.

Beroemde inwoners van Voorburg waren onder meer de 17e eeuwse schrijver en dichter Constantijn Huygens, die vele jaren lang bezig geweest is met het opbouwen van zijn kleine landhuis Hofwijck met aangrenzende geometrisch gevormde tuinen langs de Vliet. Zijn zoon, de beroemde astronoom en wiskundige Christiaan Huygens, bracht een aantal jaren in zijn vaders landhuis in Voorburg door. Het huis, gelegen naast het centraal station, fungeert nu als een museum. Filosoof Spinoza leefde ook in Voorburg (1663-1670).

Tot 2009 was Voorburg gastheer van de belangrijkste tak van 's lands Instituut voor Statistiek, het CBS, die het merendeel van de statistische gegevens door de overheid biedt. Dat jaar verhuisde CBS een paar kilometer oostwaarts naar Leidschenveen, een van de nieuwe ontwikkelingen rond de stad Den Haag

Tot juni 2006 had de gemeente drie treinstations: Voorburg, Voorburg 't Loo en Leidschendam-Voorburg station. De laatste twee zijn nu onderdeel van het Randstad Rail netwerk. Voorburg had een ​​Intercity station, want er was een eeuwig verbond met de spoorwegen dat elke passerende trein daar moet stoppen. Het verloor die status toen het nieuwe station werd verhoogd en dus niet langer meer op de grond van Voorburg lag.

Oude Kerk te Voorburg Raadhuis Swaensteyn uit 1632

Landgoed Rust en Vreugd in de winter De Werve

© 2016 - 2020 ROOM-TO-RENT | Student / Expat housing - Voorburg - Den Haag - Delft - Rotterdam - Leiden - Amsterdam - Utrecht | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel