Haarlem, de charmante stad en gemeente in Nederland, is de trotse hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Gelegen aan de schilderachtige oevers van de rivier het Spaarne en omringd door de betoverende regio Zuid-Kennemerland, heeft Haarlem een bijzondere aantrekkingskracht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in 2019 de regio Haarlem, met de Kennemerduinen, Duin- en Bollenstreek, gemeenten Bloemendaal en Heemstede, werd uitgeroepen tot de meest geliefde woonomgeving onder Nederlanders.

Met een positie als een middelgrote stad in de bruisende Randstad, omvat de gemeente Haarlem niet alleen de stad zelf, maar ook het westelijke deel van het pittoreske dorp Spaarndam. De bevolking telt hier 165.650 inwoners, waarmee Haarlem de op een na grootste stad van Noord-Holland is en de dertiende gemeente van Nederland, alleen voorbijgestreefd door Amsterdam. Als we de omliggende grootstedelijke agglomeratie Haarlem (met Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort) meerekenen, komen we zelfs op ongeveer 230.000 inwoners, en als we het stadsgewest Haarlem (Zuid-Kennemerland en IJmond) meenemen, overschrijden we de 380.000 inwoners.

De rijke geschiedenis van Haarlem vindt haar oorsprong in de 10e eeuw, toen de stad voor het eerst in documenten werd genoemd. In 1245 verleende Willem II van Holland Haarlem stadsrechten, waardoor het een van de belangrijkste steden in Holland werd tegen het einde van de middeleeuwen. In de Vroegmoderne Tijd groeide Haarlem uit tot een toonaangevende textielstad op industrieel gebied en een cultureel centrum voor schilders.

Haarlem is prachtig gelegen in de noordvleugel van de Randstad, omringd door aangrenzende gemeenten zoals Velsen, Haarlemmermeer, Heemstede en Bloemendaal. Naar het oosten bevinden zich de levendige stad Amsterdam (op 19 km afstand) en de bruisende luchthaven Schiphol (op 13 km afstand). Slechts 10 km naar het noorden liggen de havens van IJmuiden, terwijl de betoverende Noordzeekust ongeveer 7 km naar het westen ligt.

Haarlem wordt omgeven door weidse groene gebieden ten noorden en oosten, die fungeren als een natuurlijke buffer tussen de stad en het bruisende Amsterdam. Naar het zuidoosten bevindt zich de Haarlemmermeer met uitgestrekte akkerlanden. Richting het zuidwesten stuiten we op prachtige bosgebieden en vruchtbare tuinbouwgronden, waaronder vele kleurrijke bollenvelden. In de lente toont de nabijgelegen Bollenstreek tussen Haarlem en Leiden zich van haar beste kant, met een overvloed aan bloeiende tulpen, narcissen en hyacinten. Het gebied ten westen van de stad wordt gesierd door weelderige bossen en uitgestrekte duinen, die de schoonheid van Haarlem compleet maken.

 

© 2016 - 2024 ROOM-TO-RENT | Short term housing for international expats & students | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel